PONOSNI TATA OTIŠAO SA DJEVOJKOM NA ULTRAZVUK, A ONDA NIJE ZNAO ŠTA GA JE SNAŠLO: Nije mogao da VJERUJE ŠTA VIDI

Zanimljivosti

PONOSNI TATA OTIŠAO SA DJEVOJKOM NA ULTRAZVUK, A ONDA NIJE ZNAO ŠTA GA JE SNAŠLO: Nije mogao da VJERUJE ŠTA VIDI

Privremeno su se razišli na sedam dana i za to vrijeme oboje imali druge partnere.

– Djevojka i ja smo pokušavali dobiti dijete, a prvi odlazak na pregled trebao je biti sjajan trenutak. Ali, kada sam vidio datum začeća na ekranu, bio sam slomljen- napisao je jedan muškarac za The Sun.

Privremeno su se, kaže, razišli na sedam dana i za to su vrijeme oboje imali druge partnere, ali vratili su se jedno drugome i oprostili varanje, ali je njega datum začeća natjerao da sve ponovno preispita: naime ona je imala je aferu samo nekoliko dana od njihovog zadnjeg odnosa, a ultrazvuk je pokazao da je otac zapravo njen ljubavnik.

– Ultrazvuk daje indikaciju začeća, a time i vjerovatni datum rođenja izrađen od datuma posljednje menstruacije žene. Ali, jedini način na koji ćete sa sigurnošću znati ko je otac jeste provesti DNK test nakon što se dijete rodi. Što se tiče vaše veze, ako ste bili sretni prije i nakon ovog privremenog razdvajanja, vjerovatno možete učiniti da vaša veza funkcioniše. Ali morate naučiti bolje komunicirati zajedno – odgovorila mu je Deidre.

Ultrazvuk je zvuk čija je frekvencija iznad gornje granice čujnosti za normalno ljudsko uho, a koja iznosi 20 kHz.Kada je frekvencija zvučnog talasa veća od 109 Hz, govori se o hiperzvuku. Talasne dužine ultrazvučnih talasa u vazduhu iznose do 0,5 μm, a u tečnostima i čvrstim tijelima veće su oko 4 do 12 puta, zbog veće brzine širenja ultrazvuka. U prirodi se ultrazvuk pojavljuje uz zvučne talase, a vještački se može proizvesti ultrazvučnim generatorima, odnosno pretvaračima drugih oblika energije u energiju ultrazvučnih talasa.

Neke životinje (npr. psi, delfini, šišmiši, miševi, mogu čuti ultrazvuk jer imaju višu gornju graničnu frekvenciju od čovjeka Mlađe osobe, a posebno djeca, mogu čuti neke zvukove visokih frekvencija. Što je čovjek stariji, gornja granica čujnosti mu pada, što znači da sve slabije čuje zvukove visokih frekvencija. Visoke zvučne frekvencije su sastavni dio spektra frekvencija koje proizvodi neki izvor zvuka, a spektar zvučnih frekvencija čini boju zvuka. Opadanjem čujnosti visokih frekvencija starenjem, starijim ljudima se mijenjaju i boje zvuka, što znači da simfonijski orkestar ili zvuk violine drugačije čuje dijete od šest, odrastao čovjek od 30 ili starac od 80 godina.

Najpoznatija primjena ultrazvuka je u medicini – ultrazvučna dijagnostika (npr. Transkranijalni dopler Ultrazvuk se i za mnoge druge svrhe (otkrivanje jata riba i podmornica, tzv. sonar). Princip korištenja je vrlo jednostavan: odašilje se ultrazvučni talas, koji se odbija od prepreke te se prema vremenu potrebnom da se talas vrati određuje udaljenost i oblik objekta, piše Espreso. (haber.ba)